Warzywa podstawą zdrowego odżywiania

W obecnych czasach coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Śmiało można powiedzieć, że zdrowy styl życia obejmujący między innymi aktywność fizyczną oraz racjonalne odżywianie stał się w pewnym sensie nową, pozytywną modą. Istnieje już mnóstwo opracowanych przez specjalistów zajmujących się dziedziną dietetyki porad oraz wskazówek co do tego, jak tworzyć zdrowy jadłospis i od czego zacząć zdrowy styl życia. Nie będziemy tutaj przytaczać tych wszystkich zasad i reguł, na których oparta jest zdrowa dieta. Skupimy się natomiast na tym, co jest stanowi niezaprzeczalną podstawę racjonalnego odżywiania.

Warzywa jako fundament piramidy żywienia

Mnóstwo osób, które rozpoczynają właśnie swoją przygodę ze zdrowym stylem życia i które uczą się, jak powinno się jeść, by to jedzenie było faktycznie zdrowe, w pierwszej kolejności powinny zapoznać się dokładnie z piramidą żywienia. Taka piramida żywienia przygotowywana jest każdego roku przez WHO, inaczej mówiąc przez Światową Organizację Zdrowia i stanowi fundamentalne zasady zdrowego stylu życia. Projekt ten ukazuje po kolei to, co w naszym jadłospisie powinno znaleźć się najczęściej i w największych ilościach, przez te produkty, które powinniśmy spożywać sporadycznie, aż po jedzenie, którego zdecydowanie powinniśmy unikać, a nawet całkowicie wyeliminować ze swoich talerzy. Zwróćmy zatem uwagę, co jest podstawą piramidy żywienia. Otóż, oprócz aktywności fizycznej, której duże znaczenie podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia,  znajdują się tam przede wszystkim różnorodne warzywa. Te proste, łatwo dostępne produkty są najważniejsze, jeśli chcemy zadbać o zdrowie oraz optymalną sylwetkę. Do ich głównej zalety należy ogromna ilość błonnika, który jest niezbędnym składnikiem potrzebnym naszemu organizmowi. Inne korzyści, które płyną z jedzenie dużej ilości warzyw to niska kaloryczność, a jednocześnie uczucie sytości uzyskiwane właśnie dzięki wspomnianemu błonnikowi. Warzywa mają oczywiście także mnóstwo potrzebnych nam witamin, pierwiastków i składników mineralnych. Te produkty są po prostu niezastąpione.

Gdzie kupować świeże, ekologiczne warzywa?

Wiadomo, że warzywa dostępne są praktycznie w każdym sklepie spożywczym, także w ogromnych marketach. Jeśli chodzi o warzywa Warszawa jest zaopatrzona w setki punktów, gdzie z łatwością je dostaniemy. Częściej wybierajmy jednak mniejsze, lokalne sklepiki czy kioski warzywne, gdyż tam przeważnie dostaniemy produkty bardziej ekologiczne, uprawiane i sortowane z dbałością. W dużych sklepach często okazuje się, że warzywa są opryskane chemią, by dłużej zachować ich świeży wygląd.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com