Żywność naturalna – postaw na warzywa!

Trend związany z naturalną żywnością zagościł na stałe w naszych domach. Dietetycy, trenerzy, lekarze a nawet celebryci przekonują nas, że żywność powinna być jak najmniej przetworzona, skład jak najprostszy a pochodzenie składników znane. Coraz więcej osób przeznacza sporo środków na zakup bio żywności. Ekologiczne wędliny, pasty do pieczywa, ziołowe herbatki, egzotyczne orzechy-to wszystko ma nam pomóc żyć zdrowo i szczęśliwie. Pamiętajmy jednak, że największą rolę w ekologicznym sposobie odżywiania powinny odgrywać…warzywa i owoce.

Warzywa – prościej się nie da

Zanim wybierzemy się na zakupy zadbajmy o to, żeby na liście produktów znalazła się odpowiednia ilość warzyw, które stanowią podstawę zdrowej diety. Zarówno one, jak i owoce powinny być spożywane podczas każdego posiłku i zajmować większość talerza. Bogactwo witamin, minerałów oraz błonnika pozwoli nam najeść się zdrowo i do syta. Trzymając się pewnych zasad, takie zakupy wcale nie uszczuplą naszego budżetu.

Sekret tkwi w porach roku

Chcąc zdrowo się odżywiać nie musimy koniecznie sięgać po drogie soki, gotowe mieszanki i niecodziennie warzywa z odległych krain geograficznych. Nasze rodzime jabłka, jagody, buraki i kiszonki to swoiste super foods. Ważne jest, żeby starać się jeść sezonowo: zimą kupujmy warzywa korzeniowe i kiszonki, które pozwolą nam tanio zadbać o odporność podczas sezonu grypowego. Latem starajmy się spożywać jak najwięcej owoców jagodowych, które są bogate w przeciwutleniacze. Posiadają również niewiele kalorii. Pomidory, ogórki, kalafior, brokuł i sałata to nasze rodzime, pełne witamin warzywa Warszawa (https://ranozebrano.pl/). Kraków i każde inne wielkie miasto są pełne sklepów, zarówno internetowych jak również stacjonarnych, w których możemy zaopatrzyć się w dobrej jakości warzywa od lokalnych producentów. W mniejszym mieście taką rolę spełniają lokalne ryneczki. Możemy kupić na nich nowalijki prosto z pola, ale jeżeli mieszkamy w dużym mieście, to nie musimy się martwić – znalezienie sklepu, oferującego produkty od miejscowych dostawców nie powinno być trudne.

To nie tylko dodatek

Z warzyw jesteśmy w stanie wyczarować cały, pełnowartościowy posiłek. Nie powinny stanowić jedynie dopełnienia naszego śniadania czy obiadu. Ważne jest, żeby patrzeć na nie jak na bazę do przygotowywania potraw. Myśląc w taki sposób, jesteśmy w stanie niedrogo i zupełnie samodzielnie przygotować bio żywność w domowym zaciszu. Pozwoli nam to cieszyć się wyjątkowym smakiem, zdrowiem oraz pewnością, że nie karmimy się chemicznymi dodatkami niewiadomego pochodzenia.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez azerbaijan_stockers - pl.freepik.com